Tegen de stroom mee

In het systemisch werk raak ik als het op ordeningsprincipes aankomt af en toe het spoor bijster. Voor wie van nature husselt met links en rechts, de pot appelmoes structureel tegen de wijzers van de klok open’ draait en op de dansvloer struikelt over eigen benen, is het in de war schoppen van de familieorde ook een fluitje van een cent. Gisteren was het weer raak. Tijdens het begeleiden van een intervisieopstelling zette ik op een cruciaal moment een hele kinderrij achterstevoren. Pas toen een collega mij te hulp schoot en met grote stappen liet zien hoe de wijzers van de klok feitelijk lopen, zag ik wat er niet klopte. Ondanks of misschien wel dankzij deze verwarring werd het een indrukwekkende opstelling met verhelderende bewegingen van mens, paard en overvliegend wild.

 

The day after pruttel ik wat na over mijn talent voor ordeverstoring. Mijn oog valt op de blauwe informatiewaaier die die naast me op het bureau ligt. De waaier is mij als handigheidje aangereikt tijdens de masteropleiding systemisch begeleider- en interventieschap. Op beide kanten staat in koeienletters gedrukt dat het een ‘DE TEGEN DE STROOM MEEWAAIER’ betreft. Ik zucht, de weg vinden in zo’n dubbelzinnige waaier ligt qua moeilijkheidsgraad vermoedelijk ver boven het ontsluiten van een potje appelmoes. Om frustratie te voorkomen schud ik het ‘hulpmiddel’ met een losse pols open. “Waar is dit probleem een oplossing voor?”, is het eerste dat ik lees. Voor iemand met aanleg voor omdenken precies de juiste vraag.

 

Want, stel dat ik voortaan wél in een nanoseconde een bedoelde richting scherp zou hebben, hoe zou mijn leven er dan uitzien? Opeens valt het kwartje: mijn probleem remt me af. En dat is met een overijverige inborst zo gek nog niet. Dankzij de instellingen van mijn interne navigatiesysteem loop ik regelmatig vertraging op, beland ik op zijpaden en leer ik keren in de meest onmogelijke steegjes. Tel uit je winst. Wie regelmatig van de hoofdweg raakt ziet meer, zoekt meer en vindt meer. Dat maakt mij rijker. Als mens en vakvrouw, links én rechtsom bekeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *