Zwijgen

Na de première in pakhuis de Zwijger is de documentaire ‘Indisch Zwijgen’ 18 februari 2023 op TV vertoond en nu ook online te bekijken. Dat deze docu vleugels heeft gekregen verbaast me niet. Wat ik zie en hoor kruipt moeiteloos onder mijn huid. Het zwijgthema mag dan verweven zijn met mijn eigen familiegeschiedenis, toch weet ik zeker dat de impact van deze documentaire zich niet zal beperken tot mensen met roots in Indonesië.


De filmboodschap: ‘je kunt niet ongezien aan pijn voorbij gaan’, gaat ver voorbij het persoonlijk belang. Dat wordt duidelijk wanneer een oudere man tijdens een interview met zijn nichtje terugblikt op zijn aankomst in Nederland. Wanneer hem wordt gevraagd of hij zich destijds welkom voelde in Nederland zegt hij dat dit niet zo was. ‘De Nederlanders hadden zo vlak na de oorlog genoeg aan hun eigen problemen’, antwoordt hij.  ‘Maar daar heb ik geen last meer van: de niet-welkom-plek wordt nu ingenomen door andere asielzoekers’.


De niet-welkom-plek. Ik laat de uitdrukking opnieuw door me heen gaan. Ik huiver door de omvang ervan. Ik begrijp steeds beter waarom ik deed wat ik deed en doe wat ik doe. Waarom ik zo lang aan pleisterplaatsen bouwde waar iedereen zich welkom weet. En waarom ik nu als systeemcoach en beschermjassentrainer met hart en ziel wil bijdragen aan het ontsluiten van familieverhalen. De niet-welkom-plek is een plek die pijn doet. Wie dat durft te voelen maakt ruimte vrij. Ruimte die anders kan worden ingevuld.


Drie jongeren doorbreken met deze prachtige docu het zwijgen over een last die in hun families van schouder naar schouder verhuisde.  De dapperheid en de schoonheid waarmee deze jonge mensen de last van hun schouders nemen, deze aankijken én aan de wereld tonen geeft hoop. Hoop op een toekomst waarbij het de pijn uit het verleden werkelijk mag gaan rusten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *